ZOX_2510

Baletsko kreativno novinarstvo

Baletski centar predstavlja vam ove sezone nešto potpuno novo, kreativno i originalno. Nakon više od 100 javnih nastupa, 6 predstava, 5 koncerata i 2 festivala u kojima su od samog početka aktivno uključivana deca u ulogama naratora, voditelja, koreografa i malih saradnika, odlučili smo da napravimo jednu interesantnu integrisanu aktivnost na kojoj će se dati malo više prostora onoj deci koja žele i vole da pored baletske igre na sceni prikažu i svoje druge talente. U pitanju je radionica pod nazivom ,,Baletsko kreativno novinarstvo” koju će voditi naša dugogodišnja saradnica master teorije umetnosti i medija Sanja Pflug, koja je namenjena svim polaznicima škole na kojoj će deca imati priliku da izraze svoju kreativnu stranu, da nauče osnove novinarstva i da se pre svega odlično zabave! Prvi promo čas će se održati u subotu 3.9. i biće za sve zainteresovane polaznike  potpuno besplatan, uz neophodnu prethodnu prijave na pultu škole ili putem kontakt forme. Radionica će se održavati jednom nedeljno u trajanju od 45minuta, a šta će ona sadržati pogledajte u tekstu ispod ….

Radionica kreativnog baletskog novinarstva ima za cilj da edukuje svoje polaznike u pisanom i govornom obliku i da ih pripremi za javne nastupe sa kojima mogu da se susretnu u okviru programa Baletskog centra Ana Pflug, a i privatno.

Radionica podrazumeva  novinarski  postupak od ideje do proizvoda (video priloga, vesti ili neke od  pisanih formi).  Kroz radionicu polaznici će steći iskustvo javnog nastupa, obraćanja publici i pripremanja teksta. Polaznici će smišljati ideje i realizovati ih individualno ili u grupama na našu omiljenu temu – temu baleta. Cilj je da savladaju kreativan način pisanja i izražavanja i da nauče da dođu do ideje koje će predstaviti na što interesantniji i originalniji način.

Forme koje su obuhvaćene u okviru radioice su:  intervjui, reportaže i ,,uradi sam“ postupci. Svaki od njih će se raditi u pisanom i video obliku, pa će tako polaznici učestvovati u uređivanju naših mesečnih baletskih novina ,,BC News, kao i u realizaciji emisije ,,BC sveznalica koju ćemo emitovati na našem zvaničnom youtoube kanalu.

  • Kroz intervjue polaznici će naučiti da postave pitanja vezana za određenu temu, a sagovornici će biti drugari, roditelji, nastavnici škole, roditelji, poznate ličnosti iz sveta baleta.
  • Reportaže će se pisati i snimati sa takmičenja, nastupa, gostovanja, radionica, časova…
  • Uradi sam će kroz postupke prikazati kako se izvodi baletski korak, pravi punđa, ušiva pantljika, pravi ukras za kosu, kostim…. itd.
  • Ova radionica biće korisna i onoj deci koja možda ne poseduju veliki talenat za govor pred publikom, dikciju, glumu i slično, ali će kroz ove radionice naučiti kako da koristi svoje potencijale i kako da prikriju nedostatke, a pritom će zasigurno steći veće samopouzdanje

 

Kao i do sada, sa velikim nestrpljenjem očekujemo vas na prvoj radionici da svi zajedno uplovimo u poptuno novu avanturu i upoznamo sebe u nekom novom svetlu, pa ko zna, možda zasijamo kao nikada do sad!


Podeli stranu na Facebook-u