ZOX_2510

Baletsko kreativno novinarstvo

Nakon više od 1000 javnih nastupa, 7 predstava, 12 koncerata i 6 festivala u kojima su od samog početka aktivno uključivana deca u ulogama naratora, voditelja, koreografa i malih saradnika, odlučili smo da napravimo jednu interesantnu integrisanu aktivnost na kojoj će se dati malo više prostora onoj deci koja žele i vole da pored baletske igre na sceni prikažu i svoje druge talente. ,,Baletsko kreativno novinarstvo” koju će voditi naša dugogodišnja saradnica master teorije umetnosti i medija Sanja Pflug., je radionica, u okviru koje će deca imati priliku da izraze svoju kreativnu stranu,  nauče osnove novinarstva i da se pre svega odlično zabave!

Radionica podrazumeva  novinarski  postupak od ideje do proizvoda (video priloga, vesti ili neke od  pisanih formi).  Kroz radionicu polaznici će steći iskustvo javnog nastupa, obraćanja publici i pripremanja teksta. Polaznici smišljajui ideje i realizuju ih individualno ili u grupama na našu omiljenu temu – temu baleta. Cilj je savladavanje kreativnog načina pisanja i izražavanja i da dođu do novih ideja koje će predstavljati na što interesantniji i originalniji način.

Forme koje su obuhvaćene radionicom su:  intervjui, reportaže i ,,uradi sam“ postupci. Svaki od njih se radi u pisanom i video obliku, pa tako polaznici učestvuju u uređivanju naših mesečnih baletskih novina ,,BC News, kao i u realizaciji emisije ,,BC sveznalica koju emitujemo na našem zvaničnom youtoube kanalu.

  • Kroz intervjue polaznici će naučiti da postave pitanja vezana za određenu temu, a sagovornici su drugari, roditelji, nastavnici škole, roditelji, poznate ličnosti iz sveta baleta.
  • Reportaže će pisati i snimati sa takmičenja, nastupa, gostovanja, radionica, časova…
  • Uradi sam će kroz postupke prikazati kako se izvodi baletski korak, pravi punđa, ušiva pantljika, pravi ukras za kosu, kostim…. itd.
  • Ova radionica korisna je i onoj deci koja možda ne poseduju veliki talenat za govor pred publikom, dikciju, glumu i slično, ali će kroz ove radionice naučiti kako da koristi svoje potencijale i steknu  samopouzdanje.

Sa velikim nestrpljenjem očekujemo vas na da svi zajedno uplovimo u avanturu i upoznamo sebe u nekom novom svetlu, pa ko zna, možda zasijamo kao nikada do sad!


Podeli stranu na Facebook-u