Zanimljivosti

Zanimljivosti


 

Kako nastaju špic patike?

Verovatno ste se uvek pitali kako nastaju čuvene „špic patike“, koje omogućavaju balerinama da stoje na vrhovima prstiju. Evo jednog interesantnog videa koji govori o izradi ,,Grishko” špic patika.Najtvrđi deo špic patike, koji se nalazi tačno ispod prstiju je sačinjen od gipsa. Veliki broj balerina koristi posebne silikonske uloške ili vatu kako im patika ne bi bila previše tvrda, dok postoje neke balerine koje su posle dugotrajnog vežbanja postale sposobne da igraju u ovim „tvrdim patikama“ bez ikakve zaštite, osim malo flastera na palčevima!

Špic patike kupljene u radnji, najčešće se ne mogu odmah obući i korisiti za igru, već je potrebno uraditi posebnu pripremu patike kako bi se ona u potpusnosti prilagodila balerininom stopalu.


Dečaci i balet
 Predrasude o tome da dečake zanimaju samo sportovi poput fudbala, košarke ili tenisa, poljuljao je čuveni američki film „BIlly Elliot“, koji govori o jednom jedanaestogodišnjem dečaku koji u sred jeka štrajka rudara sanja da postane baletski igrač i u tome zaista i uspeva.Koliko su ovaj a i drugi slični filmovi, kao i realni uspesi i popularnost muškaraca u ovoj sferi umetnosti uticali da se mišljenje o dečacima u baletu promeni polazala je i anketa koja je nedavno objavljena u londonskom časopisu „Telgeraf“, gde se na trećem mestu omiljenih budućih zanimanja kod dečaka nalazi se ples.Pogledajte članak  

 
Kako su odrastale i sazrevale čuvene ruske baletske zvezde
Dokumentarni film „Deca iz pozorišne ulice“ (Children from the theatre street), prati odrastanje i sazrevanje dece koja su prošla strogu selekciju baletske škole i dočekala trenutak na sceni o kojem su sanjala čitav život.  

 
Koliko je teško upisati baletsku školu u Rusiji?
 Dokumentarni filmovi o strogoj selekciji u ruskim školama pokazuju koliko je teško postati profesionalni baletski igrač. U Rusiji se smatra da se strogom selekcijom na samom početku profesionalnog školovanja povećava prevencija povreda, a da je proporcionalno telo jedan od bitnih faktora. Proporcije koje važe u baletskom svetu su naravno daleko od idealnih proporcija u normalnom životu, ali se isto tako adekvatnom primenom baletskih vežbi postižu vizuelni efekti koji se od njih zahtevaju. Neke od tih proporcija su da je idealna duzina nogu 52% od ukupne visine tela ili da se idealna telesna masa izračunava tako što se od telesne visine oduzme 120. Mnogi ovakve činjenice smatraju nerealnim, ali merenja i naučna istraživanja su pokazala da su kod većine profesionalnih igrača (naročito Rusa i Francuza) ovakve proporcije zapravo uobičajene.Evo jednog dokumentarnog filma koji gotovo bez cenzure prikazuje koliko je brutalna i stroga selekcija pri upisu na čuvenu baletsku akademiju „Vaganova“.  

 
Baletsko takmičenje
     Baletsko takmičenje je prema mišljenju mnogih igrača posle prijemnog ispita jedno od najstresnijih iskustava koje su imali, ali isto tako iskustvo koje nudi fenomenalne mogućnosti za dalje školovanje ili zaposlenje. Najveći broj igrača uzrasta 15 do 18 godina konkuriše na svetski priznatim baletskim takmičenjima kako bi ih uočili direktori velikih škola i kompanija. Da bi se pristupilo baletskom takmičenju potrebno je da se prođe predaudicija na kojoj se pravi selekcija u odnosu na standarde tog takmičenja. Takmičari koji uđu u najjuži krug takmičenja pored visokih novčanih nagrada osvajaju i stipendije za školovanje u najčuvenijim baletskim školama u svetu.Ovaj dokumentarni film govori o pripremi i toku jednog od najvećih svetskih baletskih takmičenja „Youth American Grand Prix“ (YAGP). FIlm je fokusiran na finaliste ovog takmičenja i prati njihov put od predaudicije do proglašenja pobednika. U ovom sjajno snimljenom dokumentarcu vrlo realno se prikazuje kolika su odricanja, ali i kolike su benificije ukoliko se dogura do finalnog kruga takmičenja.  

 
Kako nastaje baletska pačka?
     Da bi baletska predstava bila kompletna, pored virtuoznih igrača potrebno je napraviti i adekvatne kostime. Izrada baletskih kostima nije nimalo laka stvar i predstavlja jedan dug i složen proces u kome učestvuje puno ljudi. Kostim osmišljava i izrađuje kostimograf, vodeći računa da isprati zamisao koreografa. Kostimi se najčešće izrađuju ručno i namenski za određenog solistu. Pogledajte kako izgleda izrada kostima u londonskom Kraljevskom baletu za ulogu „Vile Jorgovan“ iz čuvenog baleta P:I: Čajkovskog „Uspavana lepotica“.  

 

Kako to izgleda kad muškarci obuku špic patike i rozi tu-tu

     Kada pitate nekog slabog poznavaoca baletske umetnosti koja je razlika između muških i ženskih baletskih igrača, prvo što će vam reći je da balerine igraju u špic patikama i pački, a muškarci ne. Jedna sjajna baletska kompanija „Trocadero“ dosetila se fantastiče ideje da napravi parodiju na različite baletske predstave tako što će muškarce preobući u balerine. Ova svetski poznata trupa napravila je više parodija na čuvene balete, među kojima je najpoznatija parodija „Umiručeg labuda“ na muziku Camille Saint Seans-a.Iako na sceni izgleda da se ovi igrači ludo zabavljaju pozadina priprema je malo drugačija. Naime, ovi igrači iako su stigli do profesionalnog nivoa, nikad se nisu susreli sa bolom koji nastaje dugortrajnom upotrebom špic patika, nikada nisu nosili pačke koje praktično prekrivaju njihova stopala i skoro nikada nisu igrali romantični duet s drugim muškarcem… Iako ovaj posao predstavlja zaista ogroman napor igrači ove kompanije ipak kažu da se na kraju realizacije baletske predstave svi osećaju sjajno i da je publika uvek oduševljena.  

 
300 godina od osnivanja prve državne baletske škole
     Dobro je poznato da je francuski jezik ,,jezik baleta”. Iako, je balet nastao najpre u Italiji, vrlo brzo posredstvom porodice Mediči preselio se u Francusku gde se i utemeljio. U Parizu je 1661. osnovana prva baletska Kraljevska akademija plesa. Na toj akademiji su nastale osnove baletske tehike, koje se i dan danas koriste u gotovo neizmenjenom obliku.Veliki uticaj na razvoj baleta u Francuskoj, ali i u svetu je imao čuveni kralj Luj XIV(1643-1715) poznat pod nazivom kralj Sunce. Kako je i sam bio veliki ljubitelj plesa i vrstan plesač, želeo je da stvori trupu profesionalnih igrača i razvije francuski stil igre. Nastavljajući svoj rad u polju umetnosti, 1713. on otvara prvu državnu besplatnu baletsku školu. Od njenog osnivanja do sad škola nije prestajala da radi i da se poboljšava uvodeći sve opširniji i složeniji program.Krajem aprila 2013. 154 plesača baleta Pariske Opere i 138 učenika baletske škole, serijom spektakla, započeli su proslavu 300 godina postojanja francuske baletske škole. Kreacija Beatrise Masen i Nikole Pola, otvorili su svečanosti baletom mladića na Ramoovu muziku Galantna Indija (1735). Kostimi od crvenog i roze baršuna, kratki žaketi i elegantni pokreti ruku, evocirali su vreme Luja XIV, zvanog Kralj Sunce, osnivača baletske škole.  

 


Podeli stranu na Facebook-u